088 - 0047401
info@happyspine.nl

Musculoskeletale Geneeskunde

Wat is Musculoskeletale Geneeskunde?

Musculoskeletale Geneeskunde (MSK) is een relatief jong, medisch vakgebied dat zich richt op het diagnosticeren en behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (musculoskeletaal). De MSK-Geneeskunde integreert daarbij de kennis vanuit de diverse vakgebieden (orthopedie, neurologie, revalidatiegeneeskunde, anesthesiologie, sportgeneeskunde) die zich als afzonderlijke specialismen bezig houden met het houdings- en bewegingsapparaat.

Met welke klachten kunt u bij de MSK-arts terecht?

Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat gaan gepaard met reacties zoals pijn en belemmeringen. De oorzaak hiervan zit vaak op een andere plaats dan de pijn, waardoor het buiten het aandachtsgebied van het desbetreffende specialisme valt en dus niet altijd geduid wordt. De MSK-Geneeskunde brengt vanuit haar brede achtergrond de reacties in kaart om te komen tot de beste behandelmethode om de klachten te verminderen.

Voorbeelden van klachten waarmee u terecht kunt bij de MSK-arts:

  • Pijn aan spieren en gewrichten: rug- nek en schouderklachten, ribklachten, enkel- en voetklachten, bekkenklachten, hand- en polsklachten, lies- en hamstringklachten, achillespeesklachten.
  • Klachten na een ongeval: nekklachten/whiplash na een auto-ongeval, lage rugklachten.
  • Pijnklachten na een herniaoperatie.
  • Vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn, pijn op de borst of tussen de ribben.

Soms is de oorzaak van pijn makkelijk te herleiden: een verkeersongeluk, vertilling, verdraaiing of ongelukkige val kunnen zorgen voor een stand- of bewegingsafwijking van de ruggenwervels. Maar de pijn kan ook het gevolg zijn van ontstekingen of langdurige overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde sta- of zithouding.

Werkwijze & behandeling

De MSK-arts neemt de tijd om uw klachten te inventariseren en een lichamelijk onderzoek te doen. Eventueel vult uw MSK-arts dit nog aan met eerder verricht of aanvullend onderzoek (zoals röntgenfoto’s of MRI-scans). Daaruit volgt een diagnose en een behandelplan. Mechanische stoornissen aan stand- en/of functie worden doorgaans met een van de manuele technieken behandeld, waarmee de vicieuze cirkel van pijn-functiestoornis-reactie-meer pijn wordt doorbroken. Daarnaast kan de MSK-arts u ook medicatie voorschrijven, injecties toedienen of gerichte oefeningen aanleren.